Als makelaarskantoor je Wwft verplichting makkelijker nakomen? Je doet het zo.

De Wwft heeft ook zijn intrede in de makelaardij gedaan. In eerste instantie lag de nadruk, naast de financiële sector, op notarissen, waarna onder andere de advocatuur volgde. Regelmatig werd een notarieel of juridische professional van zijn of haar bed gelicht, vanwege een vermeende nalating van de meldingsplicht. Langzaam sijpelen de Wwft controles ook de makelaardij binnen. Zodra u bijvoorbeeld als verhuurmakelaar te maken hebt met een huurovereenkomst van meer dan tienduizend euro per maand, bent u verplicht een Wwft cliëntenonderzoek te doen. Hoe u het uzelf makkelijker kan maken, vertellen we hieronder.

Het leven makkelijker maken

Binnen de makelaardij zien we precies datgene dat we in het beginsel ook binnen het notariaat, de accountancy en de advocatuur zagen: de Wwft leeft nog niet écht. Deals worden wel vastgelegd, maar vaak niet compleet. Ook u besteedt uw tijd vast liever aan relatiebeheer of acquisitie. Hierdoor is het papierwerk vaak niet op orde. Tenminste niet vanuit het oogpunt van de Wwft.

Toch vinden er ook in deze sector meer controles plaats en worden er steeds meer boetes uitgedeeld. Denk aan:

 • Een tuchtklacht;
 • Bestuurlijke boete;
 • Een strafzaak of;
 • Een civiele claim.

De Modellengenerator maakt op dit gebied uw leven een stuk makkelijker. Nu hoor ik u denken: ‘Hoe dan?’

Automatiseren van huurovereenkomsten

Door met de Modellengenerator uw huurovereenkomsten te automatiseren, wordt het weer leuk om overeenkomsten te maken. We zien in de praktijk dat het zelfs een trigger kan zijn om het genereren van overeenkomsten zelf op te pakken in plaats van uit te besteden aan de backoffice. Omdat het gewoonweg leuk is. Daarbij is het hele onboarding proces binnen de Modellengenerator geautomatiseerd, waardoor iedereen op een prettige manier wordt “gedwongen” om de Wwft toe te passen. Het voelt voor makelaars comfortabel als software de Wwft check uit handen neemt in plaats van dat zij zelf de klant moeten ondervragen.

Opdrachtbevestiging biedt uitkomst

Binnen de Modellengenerator is hiervoor een handig model beschikbaar: de losse WWFT module, en een geïntegreerde WWFT module met uw opdrachtbevestiging. Wat maakt deze modellen nou extra aantrekkelijk voor makelaars? Dat is dat u direct een Wwft check en compliance onderzoek kunt uitvoeren bij de onboarding.

Stel, u krijgt een opdracht om een aankoop te begeleiden van een pand met een aanschafwaarde van 600.000 euro. Dat bent u bijvoorbeeld verplicht aan uw klant te vragen waar het geld vandaan komt. Dat voelt voor de meeste makelaars niet prettig. Door deze check te automatiseren, kunt u de ‘schuld’ bij de software neerleggen. Aan de hand van formulieren, standaard teksten en een vragenlijst wordt aan de Wwft uitvraag voldaan. Een simpele manier om u in te dekken tegen de enkele keer dat het mis kan gaan. U voorkomt daarmee dat u strafrechtelijk de pineut bent.

Wat wordt er gecheckt?

Allereerst checkt het systeem of de Wwft van toepassing is op een bepaald dossier. Hierna worden er de diverse benodigde (geautomatiseerde) onderzoeken uitgevoerd. Denk aan:

 • Compliance onderzoek.
 • PEP-screening.
 • Onderzoek van nationale- en internationale sanctielijsten.
 • Analyseren van het nieuws uit 1500+ bronnen.
 • UBO onderzoek en -uitvraag.
 • Een check op bevoegdheden.
 • Doorlichting van insolventies en onderbewindstelling.
 • Cliëntonderzoeken (vereenvoudigd, regulier en verzwaard).
 • Een complete check Melding Ongebruikelijke Transactie (MOT) met tal van risicoanalyses en voorbeeldindicatoren.
 • Bovendien genereert het systeem desgewenst voor u meldingen als agenda-item wanneer een bepaalde legitimatie dreigt te verlopen en/of wanneer u een hernieuwd klantonderzoek moet doen volgens de classificatie.

Op basis van de antwoorden die u geeft, signaleert de Modellengenerator of uw dossier onder de Wwft valt. Het leidt u door de parameters heen om te bepalen wat voor soort cliëntonderzoek u het beste kunt verrichten. Zodra u het hele proces heeft doorlopen ontvangt u samen met de opdrachtbevestiging onder andere:

 • Het compliance onderzoek, met daarin alle bekende meldingen.
 • De audit trial, voor uw dossier. Hierin staat wat u heeft gevonden en hoe u aan alle informatie bent gekomen.
 • Een overzicht van de gemaakte kosten op dossierniveau.

Met de Modellengenerator zorgt u voor een perfecte modus tussen het behapbaar houden van uw werkzaamheden, en het voldoen aan de wetgeving. Zodra u laat zien dat u, op het gebied van Wwft, meer doet dan uw ‘concullega’, heeft u minder kans op problemen. U laat zien dat u de Wwft en de naleving ervan serieus neemt. Wilt u deze functie eens in werking zien? Plan een demo in voor een persoonlijke uitleg.