Waarom zou u als accountant een contractgenerator inzetten?

We zien dat accountantskantoren steeds vaker juridische ondersteuning aanbieden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het opstellen van arbeids- en ondernemersrechtelijke overeenkomsten. Een contractgenerator blijkt hierbij in de praktijk van absolute meerwaarde. Nu hoor ik u denken: ‘Hoe dan?’ In dit artikel laat ik u zien waar u als accountant een contractgenerator in kunt zetten en met welke meerwaarde.

Binnen de accountancy worden tools voor het geautomatiseerd genereren van contracten, zoals de Modellengenerator, vooral ingezet op de volgende twee deelgebieden.

1. Arbeidsrecht

Geautomatiseerd genereren van contracten op het gebied van arbeidsrecht

Tachtig procent van de contracten die met een contractgenerator worden opgesteld zijn arbeidsovereenkomsten. Vanwaar de populariteit? Binnen arbeidsrechtelijke contracten zien we veel variatie: er zijn contracten voor onbepaalde- en bepaalde tijd en voor 0-uren. Tevens worden er op grote schaal stagecontracten en vaststellingsovereenkomsten gemaakt en vergeet ook de gebruikersovereenkomsten niet. Deze dienen allemaal, met het groeiend aantal expats, in meerdere taalversies beschikbaar te zijn.

Kortom, binnen een arbeidscontract zijn veel varianten en variabelen mogelijk. Bovendien veranderen deze voortdurend op basis van wetgeving en veranderingen in de markt. Zo is momenteel het thuiswerken een cruciaal onderdeel van bijna iedere overeenkomst geworden, en is per 1 april de wetgeving rondom het 0-urencontract gewijzigd.

Voordeel?
Het voordeel van het inzetten van een geavanceerde tool voor contractgeneratie, is dat aan alle variabelen wordt gedacht. U genereert als accountant, of ondersteunende medewerker (die kan hier immers ook mee aan de slag), uw op te stellen arbeidscontract aan de hand van een beslisboom. Op basis van aangeleverde medewerkersdata, of data vanuit applicaties zoals Nmbrs, wordt een overeenkomst gecreëerd. U doorloopt, eventueel samen met de klant, alle vragen van de betreffende beslisboom. Welke beslisboom u volgt, is afhankelijk van het type contract dat u in eerste instantie heeft gekozen om te gaan opstellen.

Binnen een mum van tijd staat uw overeenkomst foutloos en conform de allerlaatste richtlijnen en wetgeving. Zijn er mutaties die kennis en advies op maat vereisen? Dan kan een accountant zelf, of in samenwerking met een jurist, persoonlijk advies verlenen. Deze manier van werken, biedt gemak en voordeel voor iedereen. De medewerker is correct aangemeld en ontvangt tijdig een keurige overeenkomst. Uw klant is blij met de snelheid van levering en de kwaliteit.

2. Ondernemingsrecht

Geautomatiseerd genereren van contracten op het gebied van ondernemingsrecht

Binnen het ondernemingsrecht zien we dat accountants vooral aanvragen krijgen voor het opstellen van verwerkingsovereenkomsten en overeenkomsten van opdracht. Bovendien kwam bij de Modellengenerator steeds meer vraag naar een slim model voor een aandeelhoudersovereenkomst. Deze wordt binnenkort (begin Q3) aan de Modellengenerator toegevoegd. Bij al deze contracten is het van cruciaal belang dat ze waterdicht worden opgesteld. Fouten, maar ook artikelen die niet voldoen aan wetgeving, zijn echt een ‘no-go’. De eindklant verwacht een kwalitatief hoogstaand document. Een overeenkomst die niet alleen betaalbaar is, maar ook accuraat en snel wordt opgesteld. Precies om die reden is een contractgenerator, als de Modellengenerator, voor iedere accountant interessant om in te zetten.

Voldoen aan Wwft-wetgeving

Ook als je kijkt naar Wwft-wetgeving biedt een tool zoals de Modellengenerator meetbare meerwaarde. Binnen de Modellengenerator kunt u eenvoudig een check van een PEP laten doen. Gaat uw klant samenwerken met een nieuwe partij, dan kan zij de bestuurders laten checken aan de hand van de ingebouwde PEP-check. Heb je deze check doorlopen, dan is het resultaat een checklist. Deze kun je niet alleen overleggen met je eindklant, maar ook aan de toezichthouder bij een mogelijke controle. Dit werkt overigens hetzelfde als de bestuurdersuitvraag, die tevens binnen de module ondernemersrecht van de Modellengenerator terug te vinden is. U ontdekt, door de snelle check aan de hand van koppelingen met onder andere de KVK, snel wie tekeningsbevoegd is.

Alle voordelen van een contractgenerator voor accountantskantoren

Het werken met een contractgenerator biedt, zoals u hierboven kunt lezen, diverse voordelen ten aanzien van het opstellen van contracten aan de hand van bijvoorbeeld Word-sjablonen. Dit creëert uiteindelijk ook nieuwe zakelijk kansen.

Welke kansen dat zijn, lees je terug in mijn eerdere blog. Hieronder zet ik alle voordelen voor je op een rijtje.

  • Iedereen werkzaam binnen het kantoor, kan een contract opstellen.
  • Een accountant kan altijd, aan de hand van een auditfile, een eindcheck doen.
  • Een contract wordt foutloos gegenereerd, en dat binnen enkele minuten.
  • Overeenkomsten voldoen aan de laatste wetgeving en marktontwikkelingen.
  • Uw klant krijgt foutloos maatwerk, ook Engelstalig, tegen een vast bedrag.
  • Koppeling met Nmbrs®.
  • Snelle en uitgebreide PEP-check en bestuurdersuitvraag.
  • Eenvoudig voldoen aan de Wwft-wetgeving.
  • Door het automatiseren van werk, is er meer tijd over voor andere activiteiten.

Bent u werkzaam in de accountancy en benieuwd naar de toegevoegde waarde van de Modellengenerator voor uw kantoor?

Neem dan contact met mij op via Aart@Modellengenerator.nl.