Een nieuw model: De aandeelhoudersovereenkomst

De Modellengenerator is continu in ontwikkeling. Momenteel zijn we bezig een vrij grote ontwikkeling vorm te geven en toe te voegen aan onze tool in de module ondernemingsrecht. Om u op de hoogte te houden van de totstandkoming van dit nieuwe model, heeft de ontwikkelaar voor ons een artikel met achtergrondinformatie geschreven, waarmee we hopelijk een duidelijke beeld schetsen van de aandeelhoudersovereenkomst en het nut hiervan.

Waarom een aandeelhoudersovereenkomst?

De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van een smart contract voor een aandeelhoudersovereenkomst c.q. SHA (Share Holders Agreement). Een aandeelhoudersovereenkomst is een optionele aanvulling van de statuten en legt verdere afspraken vast tussen de aandeelhouders van een vennootschap. Het voordeel hiervan is dat deze afspraken makkelijker te wijzigen zijn en niet geraadpleegd kunnen worden door derden.

De aandeelhoudersovereenkomst als smart contract

Bij de meeste smart contracts zijn er duidelijke partijen (verkoper/koper en werkgever/werknemer), waardoor er ingespeeld kan worden op de wensen van de partij die het smart contract invult. Bij een aandeelhoudersovereenkomst zijn de mogelijke partijverhoudingen afwisselender. Daarnaast varieert de inhoud van een aandeelhoudersovereenkomst van enkele afspraken, tot een complex contract van meerdere pagina’s. Vanwege de diverse samenstelling en de grote keuzevrijheid, is het smart contract zo ingericht dat u naar smaak onderdelen kunt selecteren en hier verdere invulling aan kunt geven. Hiermee wordt uw keuzevrijheid gewaarborgd.

Indelen naar specifieke situatie

In het smart contract kunt u artikelen over aandelen, bestuur- en bedrijfsvoering opnemen en deze verder tweaken naar uw eigen voorkeur en de klant specifieke situatie. Wanneer u minder bekend bent met het jargon, kunt u dit aangeven en worden begrippen voorzien van een heldere uitleg.

Het smart contract SHA zal u helpen om de kenmerkende afspraken van uw vennootschap - of de vennootschap die u bijstaat - op een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier op te stellen.

Ontwikkelaar - Daniël van den Dijssel - in opdracht van De Modellengenerator